Det är inte lätt att hitta en sadel som passar både häst och ryttare. Alla sadlar passar någon häst, men vissa sadlar passar många hästar. En sadel blir aldrig bättre än vad sadelbommen är, så det är den vi utgår från.
Sätets storlek på en westernsadel mäts vågrätt fågelvägen från innersta kanten av bakvalvet och fram till där framvalvet börjar. Gör inte misstaget att luta måttbandet för att få det röra vid framvalvet, vissa framvalv lutar frammåt och måttet kan då bli fel, vågrätt ska det vara! Den vanligaste storleken på en westernsadel är 16'' och motsvarar en engelsk sadel som är ungefär 17'' - 17,5''. Westernsadlar kan vara olika djupa och olika vinklade beroende för vad de är tänkta för. Det är bara att prova och känna efter.
Nu har vi kommit till den svårare delen.
Jag skulle vilja dela upp det i
- Bombladens vinkel i framvalvet (röd markering nedan)
- Framvalvets bredd (blå markering nedan)
- Framvalvets höjd
- Vinkeln på bombladen i resten av sadeln (twist)
- Hur svängd bommen är (rock)
- Längden på bommen
- Bredden på kanalen för ryggraden
- Gjordfästenas placering
När man inser att allt detta måste passa så ger storleksbeteckningarna Semi Quarter, Quarter, Full Quarter, Draft inte så speciellt mycket, framförallt inte när alla sadelmakare har sin egen uppfattning om vad tex Full Quarter innebär. Ibland kan man även utläsa framvalvets bredd ur sadelbeskrivningen som brukar variera mellan ca 6,5'' och upp till 8'', tyvärr så har inte dessa mått något som hellst att göra med bombladens vinkel i framvalvet vilket hade varit något av det mest intressanta.
Att prova en sadel på en häst är svårt, något lättare är det om man kan få tag på en likadan bom som sadeln är uppbyggd på. Det är mycket lättare att se och känna hur bommen ligger på hästen när den är "naken" än när där är läder och ludd överallt.
Här kommer fyra exempel där bredden på sadeln mäts, men som ni ser så har det absolut inget att göra med vinkeln på bommen vid framvalvet. De sadlar som mäter som en smalare bom är tom vidare i vinkeln än de med högre mått!
Vinkeln på bommen måste stämma överens med hästens vinkel annars läggs tyngden antingen på den övre delen av bombladen om vinkeln är för vid eller så skär den undre kanten in i hästen om bom vinkeln är för liten. En lite för vid sadel kan ofta passa bra med hjälp av en lite tjockare pad, men är sadeln för smal i vinkeln eller mycket för vid så finns det bara alternativet att skaffa en annan sadel om man inte vill orsaka sin häst smärta och lidande.
Har man nu hittat en sadel med passande vinkel så är det bara att fortsätta och undersöka de andra punkterna. Manken måste gå fri med minst ca 3 fingerbredder under framvalvet. Här spelar både bredden och höjden på framvalvet in. Det är ofta att en sadelmodel hos en sadelmakare faktiskt har samma vinkel även om bredderna är olika, dvs de har samma vinkel i tex storlek semi quarter och quarter och det enda som skiljer sig är bredden. Då kan en häst med hög manke kanske behöva den smalare modellen för att där ska vara tillräckligt med plats för manken (förutsatt att vinkeln stämmer).
Om man nu har hittat en sadel där vinkeln fram stämmer och sadeln ger lagom plats för manken är det dags att se över vinkel på resten av bommen. Man kan börja med att titta rakt bakifrån för att se om det ser ut som att sadeln följer hästen och inte ligger som ett tak eller sticker rakt ut åt sidorna.
Tag sedan den ena handen och tryck sadeln ner på hästens rygg genom att trycka på sätet där ryttaren ska sitta, med den andra handen känner du sedan under sadeln och drar handen framifrån och bakåt längs bladet på sadeln. Det du känner efter nu är hur sadelns böjning stämmer överens med din hästs kurva på ryggen. Är trycket jämt? Om ja, så är du på god väg att hitta en sadel som passar! Finns där hålrum eller om sadeln nästan går att gunga fram och tillbaka följer tyvärr inte sadeln din hästs rygg och det kommer att bli ojämn viktfördelning och punkttryck. Viktigt är också att verkligen känna längs hela sadeln så att den inte tex bakkanten skär ner i hästens rygg om den skulle vara lite överbyggd eller ha en rejäl rumpa.
När detta kontrollerat så bör du titta känna på sadeln hur bred kanal där är mellan bladen. Känn sedan på din hästs rygg hur bred ryggraden inkl tornutskott är. Får din hästs ryggrad plats?
Sen ska hästen få plats under sadeln på andra hållet också, dvs sadeln ska inte ligga så långt fram att bommen stör hästens bogblad i rörelse och den ska inte gå längre bak än det sista revbenets fäste i ryggraden (notera att revbenet lutar framåt om du följer det med handen). För att se hur mycket bogbladen rör sig så behöver du en medhjälpare som lyfter hästens framben, ta tag i knäet och lyft till benet är nära vågrätt (med böjt knä), samtidigt känner du var bakersta kanten på bogbladet är. Notera att bogbladet är bra mycket längre bak nu än när hästen har alla fyra benen i marken, men den måste ju kunna röra sig i sadeln också utan att bogbladet slår i kanten på sadelns blad. Sadelns blad brukar börja en liten bit in i sadeln, kläm och känn. På vissa sadlar är även bladen svängda utåt för att ge bogbladen så mycket spelrum som möjligt, detta är bra sålänge sadeln ligger bra i övrigt. Jämför nu med sadeln om den får plats på din hästs rygg.
Har du kommit så här långt och tycker fortfarande att sadeln passar (grattis!) så gäller det att sadeln kan ligga kvar på rätt ställe. Titta på gjordfästena, sitter rakt ovanför där din häst är som smalast runt magen? Om inte så kommer sadeln att flytta sig under rörelse åt ena eller andra hållet. En del sadlar ha olika alternativ att välja på när det gäller gjordfästena och det är bra!
Nu får du kontrollera om sadeln i praktiken fungerar lika bra som i teorin. Börja med att låta hästen röra sig med sadlen utan ryttare. Detta är bra att testa inte minst för att kontrollera om hästen störs av sadeln, en känslig häst som inte har haft en westernsadel på sig innan kan tex börja bocka och då är det bättre att testa utan ryttare... Sadeln ska ligga bra även under rörelse, tänk dock på att gjordfästen på en westernsadel ofta sitter långt fram på sadeln vilket gör att sadeln kan bli något lättare i bakkant än framkant när där inte finns någon ryttare i sadeln, detta är inget konstigt men sadeln ska inte röra sig överdrivet mycket. Knäpp inte bakgjorden för att "lösa" detta problemet, det är inte det den är till för. Bakgjorden ska sitta lite löst om du måste ha den, drar du till den hårt så får du garanterat en rodeoeffekt. Så löst att du lätt kan få in fyra fingrar, men inte så löst att hästen kan få in sin hov om den sparkar efter en fluga. Bakgjord är till för att stabilisera sadeln då man fångar kor eller vid extrem klättring i kuperad terräng.
Du är nu på god väg! Kvar finns bara att rida, använda en inte alltför tjock pad, känn hur hästen rör sig och titta efter ett jämnt svettmönster på ryggen när du är klar. Lycka till!
Text: Elin Fransson