För att förstå din häst och samarbeta med den är det viktigt att veta vad som motiverar den och vid vilket tillfälle.
Då hästar är flyktdjur så är säkerhet och trygghet det viktigaste för dem. Om en häst inte känner sig säker är det mycket svårt att motivera den med något annat. Allt den vill göra är att ta sig till ett ställe där den känner sig säker. Därför är det viktigt när man försöker arbeta med en häst och lära den nya saker att ni befinner er på ett ställe där hästen känner sig trygg och säker. Vad är det då som krävs för att en häst ska känna sig säker? Flocken och en bekant miljö är ofta väldigt viktigt. I längden så ska hästen acceptera dig som flockledare och känna sig trygg i ditt sällskap, men så är inte alltid fallet. Det kan då hjälpa att ha en annan häst på ridbanan eller med på uteritten.
Nu förutsätter vi i resten av texten att ni befinner er i en miljö där hästen känner sig trygg och säker. Då skulle jag säga att följande punkter är viktiga för motivationen av en häst under inlärning och allmänt i ditt sällskap.
Det är den här punkten som i princip all vår ridning bygger på, det viktiga är att förstå att det är just det som bekvämt som hästen eftersträvar. Det är bekvämt att gå i balans och inte känna tryck och press någonstans. När du påverkar din häst med sits, bet, huvudlag, tyglar, vikt eller något annat sätt så blir hästen motiverad att få dig att sluta. Beroende på utbildning så vet den antingen vad den ska göra och gör då detta för att du ska sluta med det du gör, eller så kommer den att försöka hitta på olika saker för att få dig att sluta.
Om man tänker på det här sättet så inser man snabbt att det som lär hästen är inte så mycket vad du gör som när du slutar göra det du gör. Detta var det verkligen ingen som lärde mig på ridskolan när jag var liten! Det innebär också att om man slutar vid fel tillfälle så lär man hästen göra något annat än man hade tänkt sig. Det är många hästproblem som har sin grund i just detta, hästen hittar en utväg som gör att ryttaren slutar med det den håller på med, men det är absolut inte det som ryttaren hade tänkt sig. Tex. om jag bockar när hon skänklar på så slutar hon, då betyder alltså att hon skänklar på att jag ska bocka.
Ju snabbare man slutar när hästen börjar göra rätt, desto snabbare lär sig också hästen. En häst kan inte koppla så långt från början att om hon pressar med benet på höger sida så ska jag gå till vänster till dess att hon slutar, det hästen däremot förstår om det händer ett par gånger i följd är att om hon pressar med benet på höger sida och jag börjar lägga över tyngden till vänster och tar ett steg dit så slutar hon, aha. Upphör inte trycket direkt så kan det inte varit det hon menade jag får försöka med något annat. Det är väldigt lätt att begära för mycket från början om man inte förstått just detta.
En häst som man bara försöker motivera med olika typer av press är ingen glad och positiv häst. Tänk dig själv hur kul det skulle varit om det enda folk gjorde var att sluta störa dig när du gjorde rätt. Därför behöver man även ta del av de andra sätten att motivera en häst på.
En häst som känner sig säker är ofta en nyfiken och lekfull häst, de är inte sena att undersöka nya saker med både mun och hovar ibland och detta är något de nästan alltid tycker är väldigt roligt. I den mån det är möjligt tycker jag att man ska stödja sin hästs nyfikenhet och vilja att utforska, låt den bita och peta på sakerna, vill den tex dra i sadeln så ge den schabraket istället. Många tror att om man låter en häst få bita i saker så biter den i människor också och på sätt och vis stämmer det, men bara om hästen inte respekterar människan som flockledare. Inte går en häst fram och biter och drar i sin flockledare?! Det gäller att sätta tydliga gränser här.
En häst som blir stödd i sin vilja att utforska blir ofta en mycket lugnare, säkrare och gladare häst. För visst vill du väl hellre att hästen ska gå fram och vilja undersöka den konstiga plastpåsen än springa ifrån den?
Det finns få saker som folk ofta har så starka åsikter om som när det gäller att ge hästen godis som beröm. Jag anser att som med alla andra sätt att motivera en häst på så kan detta självklart både missbrukas och vara ett oerhört bra sätt att motivera en häst på. En häst som respekterar dig försöker inte muddra dina fickor bara för att du ger den godis ibland. En dominant häst som ser dig som lägre i rang kan vara väldigt otrevlig för att du inte bara ger den allt ditt godis direkt. Det gäller att använda godiset med både kunskap och förstånd.
När ska man då ge det och när ska man inte ge det? Man ska inte ge det om man inte är hundra på sin position som ledare, man ska heller inte ge hästen godis alltid, då är det något hästen förutsätter och inget som förstärker ett önskvärt beteende. Godis ska ges när hästen verkligen försöker eller gör något riktigt bra. Det kan också användas som motivation till att tex gå in i en transport förutsatt att hästen inte är rädd för transporten. Är hästen rädd så är godiset verkningslöst, men om hästen bara inte ser poängen med transporten så kan godiset eller hönätet därinne vara det som gör att hästen plötsligt börjar gilla sin transport.
Mat kan också vara något om kan hålla hästen sysselsatt om man gör något som den egentligen inte tycker är det bästa som finns, så som att sko den. Får den stå och tugga på sitt hö så finner den ofta tillvaron betydligt ljusare än om den bara är uppbunden och någon bankar den på hovarna. Igen är förutsättning att hästen inte är rädd för hovslagaren, bara tycker det är allmänt tråkigt.
Författare: Elin Fransson