Nästan lika viktigt som vad man gör när man tränar hästar är när man slutar göra det man gör för att uppnå rätt resultat. Först måste man dock ställa sig frågan vad det är jag vill uppnå med det jag ska göra. Jag skulle vilja dela upp det här i två kategorier, den ena handlar om inlärning och förfining av hjälper och den andra handlar om att göra hästen mindre känslig och mindre rädd för saker.
Skillnaden på de som är duktiga på att träna hästar och de som kanske inte är lika bra ligger mycket i timingen när man slutar. Då man lär en häst något utsätter man den oftast för någon form av retning, tryck eller press som man vill ska orsaka ett speciellt beteende hos hästen. Hästen i sin tur vill få dig att sluta med att det som stör den och försöker därför med olika saker för att se om den kan få dig att släppa pressen eller retningen. Lite fördjupning om detta kan du läsa under Vad motiverar en häst? Det säger sig ju då ganska självklart att om du slutar så fort hästen gör rätt så förstår efter ett par upprepningar att om jag gör på ett visst sätt så slutar hon. Timingen är dock oerhört viktig, det viktigaste är att vid inlärning sluta när hästen tänker rätt istället för gör rätt. Jag ger ett exempel.
Om du vill lära hästen att flytta sig till höger för vänster skänkel så ändrar du tyngdpunkten något och lägger försiktigt till benet, får du inget gensvar så ökar du pressen med benet något, sen väntar du. Hästen börjar nu bli besvärad och funderar på hur den ska få dig att sluta. Om den ska flytta sig till höger så är det första den gör efter att ha tänkt höger är att flytta över vikten till sitt höger ben. Lyckas du ta bort pressen precis när hästen börjar flytta över vikten så har du lyckats precis med din timing, tar du bort pressen när den väl har flyttat över vikten till höger så är du för sen, då tänker hästen oftast redan på något annat.
När du precis börjat lära hästen något nytt så är det viktigt att du verkligen släpper all press när den gör rätt och inte tex håller kvar i tyglen eller har kvar din viktförskjutning när den gör rätt, var bara stilla och slappna av en liten stund, detta är verkligen beröm för en häst! Visst kan man säga "bra" till den om man vill det, tänk bara på att om du böjer dig fram och klappar om den så förskjuter du din vikt igen och ger en lite ny signal, vänta iallafall några sekunder med att klappa om du vill gör det.
När du har fått början till rörelsen så tycker iallafall jag att det har bäst effekt att fortsätta ett tag att "berömma" genom att ta bort pressen så fort hästen börjar göra rätt, men för att utveckla rörelsen lägger jag sedan till den igen direkt som hästen avslutat rörelsen för att få den att fortsätta. Har man bara fått början till rörelsen befäst rätt så kommer resten ofta ganska lätt. Ett steg åt sidan är det svåraste och kräver mest tålamod, det andra och tredje steget är mycket lättare.
Varför är vissa hästar okänsliga och kanske skänkeldöda? Jo, det blir lätt resultatet av mycket hjälper och dålig timing. Om man tex driver hela tiden och fortsätter driva även om hästen ökar så saknar ditt drivande betydelse för hästen, den kommer ju inte undand det bara för att den ökar takten, när hästen gett upp att hitta en utväg för att få dig att sluta driva har den blivit skänkeldöd.
Hur får man då hästen att reagera för mycket små signaler istället? Tricket ligger i att alltid, alltid ge den minsta möjliga signalen först, samt att ge hästen en chans att svara på denna. Svarar den inte så kommer direkt en lite tydligare signal och svarar den inte på det så kommer en ännu tydligare. Hästen vill ju undvika onödigt jobbig press och lär sig snabbt att koppla vad som händer. Reagerar den redan på den lilla signalen så slipper den ju den tydligare och starkare. Det gäller att vara rättvis och aldrig öka pressen om hästen börjar göra rätt, vill man däremot tex få en snabbare rörelse så är man istället snabbare att komma med den ökade pressen om inget händer. Tar man till mer press direkt för att få en snabbare rörelse utan att ge en fin signal först missar man hela poängen med förfining av hjälperna och gör istället hästen mer okänslig.
Hur får man då istället hästen mindre känslig för vissa saker? Visst vill du att den ska reagera på små signaler, men inte på att du kliar dig på näsan, nyser, hostar, tar av eller på en jacka, stänger en grind, slamrar med en skottkärra, prasslar med en påse etc. Nu tänker vi likadant, vad vill vi ha för resultat, jo istället för reaktion vill vi att hästen ska vara lugn och inte bry sig. När ska vi då sluta? Jo, när hästen är lugn och inte bryr sig. Tecken på att hästen lugnar ner sig kan du hitta under Att läsa en häst. Det är oerhört viktigt att inte sluta förrän hästen är lugn även om det tar tid, annars lär man ju istället hästen att vara rädd. Ta dig tid till det här och gör det på ett säkert ställe så får både du och din häst en betydligt trevligare tillvaro.
Författare: Elin Fransson