Frågor och svar på vanliga hästproblem

När man ser någon som är duktig på att hantera sin häst så och hästen är harmonisk och följsam så kan man undra om de någonsin har haft några problem... Det har de, jag lovar! Det är ofta av problemen vi lär oss och blir bättre. På den här sidan hittar du en växande samling tips för problemlösning och hantering av hästar på ett naturligt sätt. Dessa tips grundar jag på egna erfarenheter samt tips och råd jag fått. Dessa lösningar är självklart inte de enda bra lösningarna och hanteringssätten som finns, utan ska mer tas som förslag på lösning och jag hoppas att de kan hjälpa någon som kanske fastnat i en dålig vana eller inte hittat ett bra sätt att lösa sitt problem på än. Har du något problem som inte finns med på sidan så får du gärna höra av dig. Klicka på länkarna för att komma till respektive avsnitt.

Hästen vill inte komma fram till dig i hagen
Hästen vill inte ta på grimman i hagen
Hästen står inte stilla när jag ryktar/sadlar
Hästen lyfter huvudet jätte högt när jag ska tränsa den
Hästen står inte still när jag ska sitta upp
Hästen bits
Hästen trampar dig på fötterna
Hästen springer in i dig/förbi dig/släpar runt dig när du leder den
Hästen har problem med hovslagaren
Hur ska jag motivera min 2-åring i paddocken?
Dominant häst som gör som den själv vill när det inte passar
Hur får jag min häst mindre hetsig?
Min häst är rädd för broar och vatten
Min häst är "aggressiv" mot andra hästar.

 

Hästen vill inte bli fångad i hagen

Orsak: Det viktiga i det här fallet, och ofta smärtsamma, är att man måste inse att hästen gör vad den anser är bäst för sig själv. Vill den inte låta sig fångas och inte ha med dig att göra så beror det på att den av olika orsaker anser att det är bättre att gå i hagen än att vara med dig och göra det den tror du tänker göra. Vågar man inse detta så är lösningen på problemet nära.

 

Lösning: Få hästen att vilja vara med dig genom att tänka lite mer som en häst. Tyvärr så kan de flesta inte umgås med sin häst under obegränsad tid så kontentan är människan ofta har en massa planer vad den vill göra under den begränsade tid den ska umgås med sin häst. Det hästarna gör tillsammans under resten av dagen är villkorslöst umgänge, visst befäster de ofta sin plats i flocken när det behövs, men förutom det så går dagarna åt att äta tillsammans, sova tillsammans, klia varandra, gå och dricka tillsammans, dvs vara sociala på hästars vis. Med andra ord så kan du förbättra ditt umgänge med din häst avsevärt genom att ta dig tiden att bara umgås med den i hagen. Ta en vecka och gör detta UTAN att försöka fånga den och UTAN att göra något annat med den så ska du se att den snart ändrar inställning till dig. Stå med den, klia den, gå med den dit den går. Det enda du ska tänka på är att då och då göra som en ranghög häst, nämligen att bestämt be den att flytta på sig för du vill stå just där den står. Detta får hästen att se dig som högre i rang. Låt aldrig hästen göra tvärt om, den får inte buffa, puffa eller trycka sig mot dig så du flyttar dig, då flyttar du bestämt på den i stället.

 

Detta är en bra början till en bra relation. Tänk sedan på vad det är ni annars gör tillsammans, är det vad ni båda tycker är roligt eller är det vad du tycker är roligt? Vill du göra saker som du misstänker mest är roliga för dig så lägg in lite kravlös tid i pauserna, stå och beta på ett bra ställe, kela osv. Vad kan det mer vara som ni gör som hästen anser att den helst hade varit utan, rannsaka dig själv, hästen är bara ärlig.

 

 

Hästen vill inte ta på grimman i hagen

Orsak: Hästen kommer fram till dig, men så fort du vill ta på grimman går den iväg eller vänder sig bort. Hästen förknippar antingen att ha på sig grimman med jobbiga saker eller så tycker den att det är obehagligt att just ta på grimman. I vilket fall är det dags för dig att bevisa för den att ta på en grimma, det är något positivt!

 

Lösning: Så här löste jag det med vår nya unghäst som annars bara fått grimma på sig när hovslagaren skulle komma och därför inte längre ville ta på den.

  • Jag stängde av en del av hagen så jag hade möjlighet att locka henne ifrån de andra hästarna och ha en stund för mig själv med henne.
  • Sen gick jag in med en spann med lite god mat som jag även hade lagt en grimma i. De första dagarna ställde jag bara spannen med nackstycket på grimman hängande över kanten så att hon var tvungen att sticka ner nosen i grimman för att komma åt maten, jag rörde varken spannen eller grimman när hon åt.
  • Sen höll jag i spannen en dag.
  • Sen började jag röra på grimman när hon åt utan att försöka sätta på den, bara skramlade.
  • När jag hade skramlat med den ett par dagar så la jag försiktigt den över öronen på henne och tog sedan direkt av den så fort hon ätit klart. Gissa om hon såg förvånad ut!
  • Efter ytterliggare ett par dagar så började jag ha grimman i ena handen och hinken i den andra, hon fick inte hinken förrän grimman var på.
  • Sen stod hinken utanför hagen tills grimman var på. Nu sticker hon nosen i grimman själv när man kommer med den. Visst får man underhålla det här genom att då och då bara ta på grimman och ge henne en godbit för att hon inte ska ändra uppfattning igen, men i gengäld så har vi en häst som sticker nosen i grimman själv.

 

 

Hästen rusar ut genom grinden

 Orsak: Om hästen rusar förbi dig genom grinden beror det ofta tyvärr på att den antingen inte bryr sig om hur du tycker den ska gå ut eller inte har förstått det. Detta ofta i en kombination med att hästen känner sig trängd just i grindöppningen eftersom där är smalare och hästens naturliga tendens till klaustrofobi ger sig tillkänna.

 

Lösning: Börja med att backa hästen ut genom grindar istället för att låta den gå framlänges. Se till att andra hästar inte är i samma hage så du kan träna i lugn och ro. Var noga med att den inte svänger runt och springer istället, en nh-stick förenklar just detta eftersom den gör din arm längre utan att skrämma hästen. Låt den gå tillbaka in och baka den igen, gör om till den backar lugnt och verkar förstå vad du vill. Var mycket noga med att hästen inte kommer för nära dig och flyttar dig istället för tvärt om. Tänk på att hela tiden titta på hur hästen reagerar, eftersom den skulle kunna få klaustrofobi av att passera grindhålet, inte minst baklänges ska du ta det lugnt och försiktigt om hästen visar tecken på att den har problem, låt den då direkt ta något steg fram igen om den tar något steg bakåt till den verkar säkrare. Det här ska inte ut på att tvinga en rädd häst baklänges för att den ska uppföra sig, utan att lära hästen att grindöppningar kan gås igenom på flera olika sätt, men den kommer inte ut förrän den har gjort det lugnt och säkert och den bör ha sin uppmärksamhet på dig för att se hur den ska göra istället för att bara rusa. Du kan variera genom att själv stå intill ena kanten av öppningen och skicka hästen fram och tillbaka till den går lugnt igenom. Denna typen av övning ger hästen större respekt för dig om du gör dem rätt.

 

 

Hästen står inte stilla när jag ryktar/sadlar

Orsak: Hästen kan ha problem att stå still av olika anledningar som tex, den har inte lärt sig det, du är inte konsekvent, den testar dig ditt ledarskap, den har mycket överskottsenergi, den tycker det du gör är obehagligt och vill gå undan.

 

Lösning: Alla hästar bör lära sig att stå still, men begär inte mer än vad som är rimligt. Börja med korta stunder. Om hur du kan lära hästen att stå stilla kan du läsa om under avsnittet "Att lära en häst att stå still". Har din häst mycket energi, öva på att stå still när hästen är trött. Var noga med att försöka arrangera träningen att stå still så att hästen ska lyckas, det är viktigt att det inte handlar om att du försöker sätta dit den när den misslyckas för då kommer ni ingenstans och du får en häst som tycker illa om dig.

 

Du bör också tänka efter, är det något speciellt jag gör när hästen inte vill stå still längre? Är det något speciellt ställe den har svårt att du rör den på? Tycker den att det är jobbigt när du lägger på sadeln? Fundera över hur du gör just detta. Kan du göra det på ett mer omtänksamt sätt med tanke på att din häst tycker det är obehagligt? Kanske stryka med handen innan du borstar där det är jobbigt? Klia på favoritstället direkt efter? Kommer sadeln dunsande från ovan utan förvarning? Kanske du kan ta schabraket och lägga på det och ta av det ett par gånger innan du lägger på sadeln mjukt och försiktigt så att hästen är beredd på att du håller på att lägga saker på dess rygg innan sadeln kommer?

 

 

 

Hästen lyfter huvudet jätte högt när jag ska tränsa den

Orsak: Hästen lyfter huvudet för att undvika att få bettet i munnen och/eller tränset över öronen vilket är två känsliga delar på hästen. Kanske har den inte fått lära sig ta på tränset på ett bra sätt. Kanske förknippar den tränset med något dåligt och vill därför inte ha på det. Vem som helst kan binda upp en häst, få den att öppna munnen, trycka in bettet och få på tränset, men det är inte det det här handlar om.

 

Lösning: Lär hästen att sänka huvudet, se det speciella avsnittet för just detta. Se till att du kan ta i hästens öron utan att den protesterar, går varsamt fram och backa så fort hästen visar tecken på obehag, försök igen tills det går bra. Gör likadant med resten av hästens huvud, även munnen. Lär dig massera hästens tandkött ovanför framtänderna, när den väl lärt sig detta så tycker den oftast det är härligt eftersom det frigör lugnande endorfiner i hästen av att bli masserad just här. När hästen lärt sig att bli rörd över hela huvudet är det dags för tränset. Om du använder bett så tänk efter, hur roligt är det att få en kall metallpinne i munnen? Värm bettet i händerna, pensla gärna lite melass på det ibland och sänk alltid hästens huvud innan du ber den ta bettet. Höjer hästen huvudet igen så ta det lugnt, be den sänka det igen och försök igen, fortsätt tills det lyckas. Ha alltid god tid på dig när du försöker lära hästen något, det vinner du på i länden då det går snabbare sen istället.

 

 

 

Hästen står inte still när jag ska sitta upp

Orsak: Antingen har igen tagit sig tiden att lära hästen just detta eller också bör du tänka på om sadeln inte passar och gör ont. Väldigt många hästar går omkring med en sadel som inte passar dem och i längden blir detta både dyrt och tråkigt då hästen ofta får ont i längden, fel muskling, ridbarheten försämras osv. Det är också många hästar som vet att så fort du sätter dig i sadeln så ska den gå och göra något och därför går den händelseförloppet i förväg och går iväg innan du ens hunnit sitta upp.

 

Lösning: Undersök först att sadeln faktiskt passar, vet du inte själv, ta hjälp av ett proffs. Själv använder jag bomlösa och flexibla sadlar för att undvika just detta. När nu sadeln passar så ska du lära hästen att stå stilla. Gör alltid alla övningarna från båda sidorna för att hästen ska bli jämn även om du oftast bara sitter upp från den ena sidan. Tycker hästen att ett moment är väldigt jobbigt så gå tillbaka till förra momentet och se till att det verkligen sitter innan du börjar på nästa. Beroende på hur svårt detta är för hästen kan övningen nedan behövas delas upp på flera dagar. Viktigt är då att du ägnar dessa dagar till just detta och kanske andra markövningar men att du inte sitter upp och gör något från ryggen förrän hästen har lärt sig stå stilla. Ta lite tid till det här så får du igen det sen!

 

  • Börja med att lära hästen att böja halsen så att dess huvud är nästen ända borta vid stigbygeln och själv hålla huvudet där. Det gör du genom att så fort hästen först flyttar huvudet åt rätt håll när du ber den så släpper du tygeln, därefter kräver du lite mer och tillsist släpper du inte förrän hästen har huvudet på rätt ställe och inte kämpar för att flytta tillbaka det.
  • Se till att hästen har huvudet något mot dig, men inte hela vägen och börja röra på stigbygeln, börjar hästen röra sig så sluta inte röra på stigbygeln förrän hästen står still igen. Se till att den fortsätter vara ganska kraftigt ställd inåt mot dig så den bara går runt i cirklar. Ta en liten paus så fort den står stilla.
  • När hästen står still om du rör på stigbygeln sä börjar du med att lyfta benet som om du skulle sätt foten i stigbygeln och ta ner det igen. Stå vänd mot hästens huvud så du lätt kan följa med om hästen rör på sig och ta upp och ner benet rytmiskt till dess att hästen står still ta en liten minipaus så fort hästen står still och bara låt den vara.
  • Börja sätt foten i stigbygeln och ta inte ut den förrän hästen står stilla, du kan här få hoppa en hel del på ett ben men se till att hästen är kraftigt böjd med huvudet nästan vid din fot så kan den inte springa iväg utan snurrar bara. Ta en minipaus så fort den står still och upprepa från båda sidorna till du utan problem kan sätta foten i stigbygeln utan att hästen rör sig.
  • Res dig nu i stigbygeln men lägg bara höften i sadeln och lägg inte över benet, så fort hästen står stilla så stiger du ner igen och tar en liten paus. Fortsätt till hästen inte rör sig även om du hoppar upp och ner tre gånger i följd.
  • Lägg nu över benet och sätt dig i sadeln och bara sitt stilla. Om hästen går iväg så böjer du in huvudet och håller det där till hästen står stilla och har slappnat av. Sitt då av! Du kommer förmodligen få många förvånade miner från din häst. Ta en paus och sitt upp igen, fortsätt till du kan sitta i två minuter utan att hästen går iväg.
  • Underhåll genom att alltid sitta en stund i sadeln när du suttit upp utan att göra något så hästen vet att så fort du suttit upp så står vi stilla en stund. Vid återfall böjer du lugnt hästen till den står stilla eller upprepar stegen igen till de sitter.

     

 

Hästen bits

 Orsak: Hästar kan bitas av olika anledningar men detta är det vanligaste orsakerna som nästan alla bett faller in under.

  1. Du gör något hästen inte uppskattar och den försvarar sig därför.
  2. Hästen dominerar dig och säger åt dig att flytta dig.
  3. Hästar som naffsar för att hitta godis i fickorna övergår till att bita.

Lösning:

  1. Fundera på vad det är du gör som får hästen att försvara sig. Drar du åt sadelgjorden för hårt för fort? Är hästen kittlig och tycker inte om att bli borstad på något ställe? Är den känslig med att tex lyfta på benen. Om orsaken är något som du kan göra på att annorlunda sätt eller undvika med respekt för hästen så tycker jag du ska göra det. Är orsaken att hästen tex inte tycker om att lyfta benen så får ni träna på detta, massera hästens ben och ha koll på hur den reagerar, går öronen bakåt eller huvudet höjs så retirerar du lite, avancera sedan igen och fortsätt till du kan massera benen eller ta där hästen nu har tyckt att det var obehagligt. Var hela tiden beredd på att blockera om hästen försöker bita dig men slå inte, bara blockera lugnt och bestämt.
     
  2. Det här har gått överstyr och blivit farligt. Den här hästen har förmodligen dominerat både dig och andra länge innan den började bita så det gäller att vara uppmärksam på sådant beteende långt innan hästen börjar bitas. Har den nu gjort det så gäller det till en början att se till att den inte för chansen genom att försvara utrymmet runt dig utan att låta hästen komma nära. Jag rekommenderar starkt en nh-stick så du kan hålla den på avstånd. Har du kommit till det stadiet att hästen bits av den här anledningen och kanske till och med har börjat resa sig eller slå så rekommenderar jag också att du tar hjälp och går en kurs i natural horsemanship och lär dig dominera hästar på hästars vis och på ett säkert sätt, både för ditt eget självförtroende och din egen säkerhet. Visst kan du också behöva hjälp med just hästen i fråga, men lär du dig inte själv hur du ska hantera hästar så de inte börjar dominera dig så kommer ni snart att vara tillbaka på ruta ett igen även om du skickat iväg hästen till en tränare eller dylikt.
     
  3. Sluta ha godis i fickorna. Flytta bort hästens framdel från dig så fort den börjar leta eller buffa. Du kan också backa den. Var noga med att inte gå undan själv utan stå kvar och flytta hästen istället.

 

 

 

Hästen trampar dig på fötterna

Orsak: Tror du hästen är klumpig och det är ett misstag? Ytterst sällan, troligare är att den försöker dominera dig genom att få dig att flytta på dina fötter, den saknar respekt för din personliga sfär eftersom du inte försvarar den. Chansen är stor att samma häst brukar "råka" gå in i dig med bogen, buffa på dig med huvudet etc. Det är viktigt att vara uppmärksam på den här typen av beteende eftersom det ofta blir värre om hästen får fortsätta.

 

Lösning: Om hästen är över en meter från dig så kan den inte trampa dig på fötterna. Se till att hålla hästen på avstånd när du leder den och se till att den stannar på samma avstånd om du stannar, om inte, backa den bestämt. Var nog med att de är du som flyttar hästen och inte tvärt om. Gör många övningar som går ut på att du från marken backar hästen och från marken flyttar dess framdel bort från dig. Då är det plötsligt du som dominerar hästen på samma sätt som den dominerade dig. Var inte arg och aggressiv när du gör det utan bara lugn och bestämd. Upprörda känslor är inget som imponerar på hästar då de bara ser dig som instabil och därmed svag. En bra ledare behåller alltid lugnet, men tillåter ändå inget trams.

 

 

 

Hästen springer in i dig/förbi dig/släpar runt dig när du leder den

Orsak: Anledningen att hästen springer runt och in i dig kan antingen vara för att den är rädd och vill vara mitt i flocken, vilket tyvärr innebär ovanpå dig när det är du och hästen som är flocken, den kan också vara rädd och påväg att släpa dig till vad den anser är ett säkrare ställe.

 

Det andra alternativet är att den är glad, aktiv och dominant, den springer in i dig för att den saknar respekt för dig och den släpar runt dig för att den kan.

 

Lösning: Oavsett anledning så bör du utrusta dig med repgrimma, långt (minst 3,7m) ordentligt grimskaft, handskar och en nh-stick. Med nh-sticken och det långa grimskaftet kan du hålla hästen på avstånd när du leder den, repgrimman gör att den får betydligt svårare att släpa runt med dig då det inte alls är lika skönt att köra ner huvudet mot ett smalt rep och dra runt dig som det är att köra ner huvudet i en bred grimma. Är din häst riktigt stark kan jag dessutom rekommendera en repgrimma med dubbla knutar på nosgrimman så det blir extra obehagligt att försöka dra iväg. Led hästen på ett avstånd på minst 3 meter, då har du gott om tid att styra om den om den skulle sätta fart så den inte träffar dig. Det är dessutom lättare att stoppa en springande häst i ett långt grimskaft än ett kort då du kan se till att placera dig lite mer vid sidan av hästen än bakom och därför lättare kan få den ur balans så den måste ändra riktning. Se till att hästen är lugn innan den får komma nära sig.

 

 

 

Hästen vill inte gå hemifrån

Orsak: Där hemma är tryggheten, hagen och kompisarna, där borta lurar faror och ett svettigt ridpass. Hästens motivation att försöka stanna hemma är förståelig.

 

Lösning: Det gäller för dig att få hästen att ändra inställning, det kan man göra på många sätt, men här är några förslag som är värda att pröva:

  • Ta sällskap av en eller flera hästar så hästen inte behöver gå iväg ensam.
  • Led iväg hästen en bra bit innan du sitter upp, hästen känner sig tryggare att gå efter dig när du är på marken än när du sitter på ryggen och den får gå "först".
  • Gör vad hästen anser är trevliga saker när ni är ute som att ta en paus och beta en stund.
  • Låt området närmst gården vara en plats där hästen får jobba hårt och på väg bort en plats där hästen får skritta i lugn och ro. Trava fram och tillbaka och gör övningar först hemma och låt sedan hästen skritta iväg.
     

 

 

Hästen har problem med hovslagaren

 Orsak: Anledningen att hästar ofta kan ha problem med hovslagare och även att ägaren lyfter hovarna är att från knäna och neråt är en av hästens känsligaste delar. Det är här som rovdjur attackerar och biter så att hästen inte kan springa sen, och kan den inte springa så är den dödsdömd. Då kan man ju förstå att det känns jobbigt om en okänd karl kommer och håller fast i benen och dessutom bankar på hovarna! Du måste hjälpa hästen att vara förberedd på det här.

Lösning: Det här kräver lite jobb från din sida, men det är det värt.

  • Börja med att stryka och massera hästens ben, var noga med att hålla koll på reaktionen och gå lite högre upp om hästen verkar stressad men fortsätt massera, sluta inte förrän du kan massera hela benet utan problem. Är det svårt så behöver du göra detta flera dagar i rad och på alla benen, men se alltid till att avsluta passet när hästen är lugn.
  • När du kan massera hela benet så kan du börja lyfta hovarna, men stryk över hela benet innan du lyfter så att hästen är beredd. Sen får du träna på att hålla upp hovarna mer än för att kratsa ur dem, lägg hoven mellan benen (fram) och över knäet (bak) som hovslagaren gör så du får händerna fria och kan klia hästen på något bra ställe samtidigt som du håller upp hoven så det blir mysigt att stå med hoven uppe istället. När du kan stå med hoven uppe och hästen är lugn sätter du ner hoven.
  • När detta funkar bra börjar du leka hovslagare låtsas och bank på och filar hoven med bara handen, ta det försiktigtare om hästen blir stressad, men sluta inte förrän den lugnat sig. Det är det här du får göra, de första passen kommer du få lägga ner lite tid på så se till att inte ha bråttom, men sen så kör du ett litet pass varje dag tex när du ändå kratsar hovarna.
  • Be sedan en kompis att göra likadant på din häst så att det är ok att olika människor lyfter och "bankar" på hovarna, men be kompisen ta det ytterst lugnt, börja massera, lyfta, klia osv innan den börjar "banka". Gör du detta så går det garanterat lättare nästa gång hovslagaren kommer.


När hovslagaren är där så kan det också hjälpa om hästen har något att äta på medan hovslagaren jobbar eller att du står och kliar den. Försök låta bli att hålla fast/binda fast hästen mer än vanligt när hovslagaren är där eftersom det gör hästen mer klaustrofobisk och förvärrar problemet. Be också hovslagaren att alltid stryka hästen över benet innan han lyfter så att hästen känner sig redo.

 

 

Hur ska jag motivera min 2-åring i paddocken?

Problem: Hej! Min häst är två år och därför rätt överenergisk och vill nästan hela tiden ha något att göra, men i paddocken finns gräs på sidorna, så löst funkar det ett tag, men sen vill han inte mera, orkar inte, utan bara går och käkar ist och där står jag och vet inte vad jag ska göra för att han ska vilja vara med mig igen. Han provar komma fram ibland och frågar om vi ska göra ngt kul, men jag vet inte vad för han verkar tycka allt är krävande om det inte är kravlöst bus bara. Så jag kliar honom när han kommer så men så fort han förstått att jag inte orkar längre så går han och äter igen :/ Hur kan jag motivera honom och få honom att tycka saker är roligt?!

 

Lösningsförslag: Det är en fin balansgång mellan krav och roligt bus, men lite krav måste man ställa även om hästen är ung. För det första så hade jag börjat ha honom i grimma och lite längre rep (3,5-7m beroende på hur aktiv din häst är, längre rep på aktivare häst) så att jag alltid kunde ha kontakt med honom. Lös är svårt att börja med då det är lättare att bygga upp en kommunikation med hästen i rep och sedan behandla den som om den är lös även om repet är där och tillsist ta bort det när du är säker på att du inte behöver det. Ska du sedan ha hästen lös så är en paddock oftast för stort att börja med då man, som du märker tappar kontakten, se om du kan avgränsa den med tex plaststolpar och elrep utan el i till 15x15 meter eller dyl.

Ta med lite saker med in i paddocken, då är det lättare och vara kreativ. Nästan vad som helst går bra, stol, koner, bommar, presenning, boll etc. Att nyfiket undersöka saker brukar hästar tycka är roligt om de känner sig säkra. En "lek" ni kan leka är att han ska gå fram och lukta på något som du bestämmer, försök gå bredvid och driv mot och fokusera på det du vill han ska lukta på, backa honom om han går för långt, ge dig inte förrän han börjar lukta på det, då vänder du dig direkt lite från honom och slappnar av och låter honom vara. På så sätt fattar han leken ganska snart, du lämnar honom inte ifred förrän han hittar det du vill att han ska lukta på och då släpper du pressen, låter honom vila lite och sen går du till nästa sak. Plantera en och annan godbit på det du vill han ska lukta på så fattar han förmodligen ännu snabbare och tycker att dina ideer verkar bra. Tänk på att ledrepet ska hänga sakt och endast användas i nödfall, försök styra honom med ditt kroppsspårk istället. När han blivit bra på detta kan du avancera genom att han ska peta med hoven innan du är nöjd, det är ju det som naturligt är nästa steg efter att lukta när en häst själv undersöker något. Ta det bara försiktigt om han verkar rädd för något och sänk kraven, kanske räcker det att han går förbi och tittar på presenningen om den är läskig till en början. Var noga med att göra övningen från båda sidorna så att hästen blir liksidig.

En bra lek både för dig och hästen, du lär dig styra honom med kroppspråk, han lär sig bli styrd, han vänjer sig vid en massa föremål som annars kan vara skrämmande.

 

 

Dominant häst som gör som den själv vill om det inte passar

Problem: Problemet började med kotledsinflamation i båda fram när vi fick henne. Skulle rida på rakt spår ut i naturen. kom inte många meter. Hon stannar, manar man på ställer hon sig på två ben, backar ner i diken eller springer hem. - hade ingen att rida ut med. hjälpte inte om en person gick brevid heller. ser mycket spöken..
 
Problemen utökades ganska snart i hagen. Ägaren krävde att hästen skulle gå i stor hage med kompisar. Blev en 5 kompisar i hagen. Som jag förstod det var hon ganska ranghög och ville inte lämna kompisarna (och självklart att hon bestämde över mig..) grimma är inga problem att sätta på och när jag väl vill gå ur hagen med henne står hon bara still .. stadigt på alla 4, efter några gånger börjar hon backa när man smackar fram henne... och ställer sig på två ben.
 
I nästa steg tänker jag att jag vill bryta mönstret att hon backar så jag tar med mig longerlina ut i hagen för att jag bara vill få henne att gå framåt. funkar lite halvt.. går inte direkt fram och inte heller på en rund volt utan sneddar, backar dock inte i samma utsträckning Så jag använder pisken, UTAN att träffa henne och då vänder hon baken mot mig och siktar... samma sak när hon fick träffa min tränare, dessutom drog hon omkull tränaren när hon longera.
 
Detta hände även när folk i stallet skulle hjälpa till att ta in henne (2 personer i två olika sammanhang samt min syster som jag delade hästen med)
 
fick vi väl ut henne ur hagen ställer hon sig framför ingången till stallet och står, backar, kastar sig..
 
(ägaren våga inte gå in i hagen när hästen bara backa.. har en stark känsla av att hästen har fått göra precis som hon vill med ägaren tidigare)
 
När vi rider i paddoken brukar hon se "spöken".. kan knappt använda halva ridbanan, manar man på henne ställer hon sig eller springer in mot stallet.
 
Sen kom det i boxen, hon vänder rumpan mot oss.. och då går jag inte in.
 
Självklart är det svårt att förklara allt på mail. Omgivningen uppfattar henne som en väldigt bestämd dam.
 
Jag gick till en cirkusskola som ligger precis intill, eftersom de kan göra allt med sina hästar utan redskap.. så har de ju koll.
Fick lite övningar av henne.. bla att gå brevid, utan att hålla i henne och att hon ska följa oss med hjälp av kroppsspråk, följer hon inte mig så lyft benet och peta till henne på magen lite så jag får uppmärksamhet..
 
Kollade på lite tv-program med om övningar att gå runt med hästen i en liten cirkel, med långt rep tills hästen vände andra sidan av huvet mot en.
Övade ganska mycket, och enbart övningar jag sett och fått från cirkusen till en början, istället för ridpass, i paddoken. och så småningom i hagen med. Det funka till 100% i paddoken.. men så fort vi lämna den var de samma bråk igen.. kvittar om vi åker till ridhuset.. hagen, stallet..
 
obs. detta hände inte varje dag. kanske varannan..
 
jag kände tillslut att det börja bli farligt och tröttsamt att hon trottsa mig i allt vi skulle göra.
ett grimskaft med kjedja under hakan och hästen slutade backa, stegra, göra motstånd, i alla lägen eftersom jag tog i varje gång hon tog ett steg tillbaka.
Jag ville inte ha denna lösningen men efter nästan ett år klarade jag inte mer. Detta gjorde att hon tillslut gick bakom mig, med sänkt huvud i lugn takt. stanna jag stanna hon, gick jag gick hon.
 
Det roliga var för när vi lämna tillbaka henne var det som en helt annan häst än den vi fick. Det kändes som att vi hade fått igenom något för hästen var mycket lugnare i sig och det kändes som att vi fick kontakt. Och efter två veckor när jag åkte förbi och skulle gå in i hagen kom jag inte nära henne. Hon körde ett race med en annan häst i hagen från den ena sidan till den andra så fort jag tog ett steg mot henne.
 
jag skulle gärna få mer tips om hur jag/vi skulle kunna ha löst problemet ur en horsemanships synvinkel.
Förstår att det kan vara svårt att göra en bedömning på mail :)
 
Jag tränade för tränare varje vecka, både i ridhuset (hopp för tobbe grönvall ca 1g /månad) och dressyr för en anna tränare och där var aldrig problem, fick mycket beröm, speciellt vid hoppningen.
 
Känns som att jag har berättat om en hemsk upplevelse här där både ryttare och häst misstrivs men vi hade många fina stunder med :)
 
tack för ditt engagemang!

 

Lösningsförslag: Som du skriver är det svårt att både beskriva och tolka en häst, men jag ska försöka så gott jag kan. Jag tolkar det du skriver så här:

Hästen är ranghög och egentligen stabil i psyket, hon bestämmer och bossar runt, både bland människor och djur, hon kan vara mycket överdriven och är väldigt uttrycksfull. Hon är van att vara den som leder, tyvärr så innebär också att den som leder är den som har ansvar för flockens säkerhet. I hagen känner hon sig säker, det gör hon inte om ni rider ut, därför anser hon att ni ska vara kvar i hagen... sen har hon lärt sig ett par eller många små knep som får ryttaren att tappa fattningen och bli rädd eller arg vilket bara bevisar ytterliggare för henne att den personen inte är en bra ledare iallafall och hon tar beslutet att ni ska hem till säkerheten och den trevliga hagen.

Att vara i paddocken och rida runt, runt, runt eller att bli longerad runt, runt, runt är något av det tråkigaste den här typen av häst vet, har man gått ett varv har man ju sett hela paddocken och sen är resten bara trååååkigt och man måste hitta på egna små påhitt för att komma därifrån. Om det däremot händer saker hela tiden som olika hinder och nya saker och uppgifter så är det spännande och roligt, "spökena" försvinner och du har en glad och positiv häst, det som hände på dina hoppträningar.

För att leda den här typen av häst så krävs väldigt mycket fokus, förståelse, kreativitet, kunskap och luuugn. Att bara rida rakt fram och slå på autopiloten är att lämna över ledarskapet totalt till den här hästen. Man måste hela tiden ha full fokus på vad man vill göra och vad hästen ska göra och aldrig hålla på med en och samma sak länge, nya saker innan det blir tråkigt. Det gäller också att förstå hästens egna ideer och använda dem till något istället för att det ska slagsmål för att du vill något annat. Tex. Backar hästen 3 meter så fortsätter du att backa den 10 till eller ännu längre, huvudsaken är att hästen själv inte vill backa längre.

Jag hade till en början försökt lösa problemen från marken eftersom du inte kan bli avslängd därifrån och har större chans att klara av hästens utbrott. Redskapen jag hade använt hade varit en repgrimma med extra knutar på nosremmen, då hade hon garanterat inte släpat runt med mig, för att köra ner huvudet i den och dra är inte skönt. Jag hade haft ett 7 meter långet rep med bra tyngd och som är flätat så det inte bränner i händera så lätt, handskar och en nh-stick för under alla omståndigheter kunna hålla den här hästen på ett konstant avstånd från mig som är längre än hon kan sparka och kommunicera med henne. På det sättet kan man hantera hästen även om den reser sig och dyl.

Det första jag hade gjort hade varit att lära henne respekter mitt utrymme som i hennes fall är en cirkel runt mig med en radie på ungefär 2,5-3 meter. Den hade hon inte fått gå in i och jag hade försvarat den till max. Jag hade lärt henne backa från mig då hon fortfarande var utanför min cirkel, lärt henne flytta framdelen från mig och bakdelen från mig. Jag hade alltid bett henne med små hjälper att flytta sig först, men så fort jag visste att hon hade koll på vad jag vill och inte flyttade sig så hade jag mycket snabbt stegrat hjälperna till max även om det hade inneburit att hon hade fått en ordentlig klatsch på den kroppsdel jag bett henne flytta, en annan häst hade i samma situation bitit för att flytta den ranglägre som vägrade flytta sig. Däremot så hade jag bytt till glad och lugn och gjort något annat så fort hon flyttade sig annars kan man trappa upp en konflikt med den här typen av häst och det är det sista man vill.

Jag gissar att den delen av paddocken som hon ville vara i var den som var närmst grinden. Då hade hon fått vara där, men när vi var där så hade hon fått göra ansträngande saker som att trava och byta håll ofta. Så fort hon kom längre bort från grinden hade hon fått vila en liten stund efter ett tag så hade grinden inte varit så intressant längre. En övning kan vara att ställa två hinkar med något gott i långt ifrån varandra på olika ställen i paddocken, sen går man med hästen mellan hinkarna och ibland får den sig en godbit. Då ser den poängen med att gå runt där. Det är dock väldigt, väldigt viktigt att man är den som bestämmer om hästen får ta sig en godbit och när mumsandet ur hinken är slut. Känner man att detta blir ett för stort slagsmål ska man inte göra övningen, får då handlar det bara om att hästen går runt och länsar hinkarna med dig i släptåg, då är det bättre att låta hästen vila i den delen av paddocken som den till en början inte vill vara i och jobba hårt i den andra delen.

Det gäller också att ta in ny roliga spännande saker som hon får utforska som tex en presenning, en vattenmatta, en stor boll, ett knippe ballonger eller något annat.

Uteritterna hade jag börjat med att leda henne från stallet med repgrimma och långt rep, stått och betat med henne en stund en bra bit bort, gått tillbaka, gått iväg längre nästa gång. Kanske planterat ut godbitar på vägen som någon morot här och någon där som jag visat henne. Allt för att överyga henne om att mina ideer är bra ideer och har oftast en poäng (för henne) och är värda att följa. Hade det varit möjligt så hade jag ridit på en äldre, stabil häst och haft henne med mig som handhäst.

 

Om hästen vänder rumpan till när man ska gå in i boxen hade inte jag heller gått in. Boxen är hästens  sovrum och där stövlar man inte in om man inte är inbjuden. Inbjuden är man om hästen antingen kommer fram eller tittar på en med två ögon och bägge öronen framåt. Är man inte inbjuden så väntar man tills man blir det, det kan ta lång tid de första gångerna, men jag löser helst problemet genom att ge det tid ett par gånger istället för att alltid ha problem..Det är bara att sätta sig utanför boxen med öppen dörr och en kopp kaffe.. snart tar hästens nyfikenhet överhand.

Detta är inget som hade gått på en vecka att "fixa", men det är lite så jag hade försökt tackla det hela. Viktiga punkter hade varit

  • Om jag säger flytta dig, så ska du flytta dig!
  • Kunna flytta undan framdelen och bakdelen från dig samt backa.
  • Se till att byta håll ofta, detta är viktigt med dominanta hästar.
  • Ta hennes ideer, göra dem till dina så att det inte blir slagsmål, men ändå du som bestämmer.
  • Göra saker som var meningsfulla för henne.
  • Inte sätta sig på hästen förrän jag hade varit säker på att jag hade kunnat hantera situationen därifrån. Vilket kanske hade inneburit att jag till en början inte red alls, sen bara i paddocken och sen även ute.

Du kom uppenbarligen en bit på vägen själv, både med hjälp av cirkusskolan och dyl då du hade fokus på precis vad hon skulle göra och hon på dig så funkade det bra. Jag förstår dock att du lämnade tillbaka henne, vet man inte precis vad man ska göra med den här typen av häst är det varken roligt eller säkert att vara med den.

 

 

Hur får jag min häst mindre hetsig?

Problem: Jag rider en varmblodsvalack, en ridtravre som inte har gått på travet sedan han var 7 år och nu är han 21. Men han är väldigt hetsig och pigg. Står nästan aldrig still när jag sitter upp och gör han det så början han gå så fort jag ska sätta in högra benet i stigbygeln. Eller så börjar han gå när jag berömmer honom för att han stod still. Jag läste dock på "horsemanship" sidan och ska prova tipsen jag fick där.
Men har ni något tips på hur jag kan få honom mindre hetsig? Jag har försökt med att vara lungn själv, sänka mina energier och prata lungnande med honom men han lyssnar inte alls på det.
Jag kan knappt rida honom med långa tyglar för han blir så himla jättepigg då och enda sättet att få honom att trava lungt är att först jobba med han så han går på tygeln och jobbar ordentligt annars springer han iväg från en.

 

Lösning: Du måste ha lite förståelse för din hästs temperament även om han inte gått på travet på länge, travare är ju hårt avlade på att ha hög energi och vilja springa, springa, springa... Men det betyder inte att man inte kan få dem att lugna ner sig, bara att det är svårare.

När du tar i båda tyglarna samtidigt för att förhålla din häst så försvinner inte energin och viljan att ta sig fram snabbare utan den hålls bara inom hästen vilket du lätt märker om du sedan släpper på tyglarna för då springer iväg hästen igen... Det hjälper liksom inte att hålla inne bromsen om motorn varvar konstant. Du måste alltså göra av med energin på annat sätt. Här är några förslag som du kan testa.

  • Cirklar får hästar att vilja sakta in (till sist) och raka spår får hästar att vilja springa snabbare, undvik raka spår! Det är inte det lättaste när man rider ut men du kan gå i tex. serpentiner längs vägen och ta en volt då och då. Trava cirklar runt ett träd och gör cirkeln mindre och mindre, när du känner att han börjar sega lite så låt honom trampa under sig med bakbenet och stanna så han har trädet mitt framför sig. Andas ut.
  • Får du hästen att trampa snett under sig med något av bakbenen måste den tänka och denna övningen brukar effektivt kunna lugna ner. Gör tex någon form av skänkelvikning, öppna eller sluta längst vägen när du är ute, det är skit samma hur det ser ut och hur många spår det blir etc så länge du får hästen att trampa snett under sig med ena bakbenet. Försök göra övningen med så långa tyglar som möjligt. Känner du att han har lugnat ner sig så se om han kan ta ett par skrittsteg (inte för många till en början så han hinner hetsa upp sig igen) på långa tyglar, byt sedan till andra sidan.
  • Lär honom att böja sig vid ledande tygeltag så att du kan ta in hans nos nästan till din fot. Låt honom skritta på långa tyglar. Så fort han byter gångart så böjer du lugnt honom, driv med din innre häl tills du känner att han inte verkar vilja snurra längre (det kan bli många varv till en början) fokusera på din inre fot. När han inte vill snurra längre slutar du driva, stannar han till så ge honom långa tyglar och fortsätt framåt i skritt till han byter gångart nästa gång, gör då om övningen. Snurrar han mycket så byt varv emellanåt så ni inte blir för snurriga. Tänk på att variera håll du böjer på så han inte blir sned. Ha tålamod, två, tre skrittsteg till en början är bra. Tanken är att han ska inse att det är jobbigt att inte hålla sig i den gångarten du bestämt.
  • Täta tempoväxlingar. Skritta ett par steg, gör halt, skritta ett par steg, trava ett par steg, skrita igen. Detta gör att du  får hästen att hålla fokus på dig. Undvik att trava långa sträckor då travare lätt går in i "nu ska jag vinna loppet" tänket då.

 

Vad gäller energin så tycker jag inte att ta ner din egen energi brukar hjälpa på den här typen av problem, självklart kan du hetsa upp hästen genom att vara stirrig och ha hög energi själv, men om du tar ner din energi för mycket så ser hästen det mest som störande eftersom du inte är i harmoni med den, du måste försöka matcha energin först och sedan ta ner den.

 

 

 

Min häst är rädd för broar och vatten

Problem: Jag har en 12 år gammal travare, ett sto. Jag har två problem med henne och det är först när vi rider ut som dessa problem framträder. Hon vägrar gå igenom vatten, det spelar ingen roll om det är djupt eller grundt vatten som en vattenpöl, det är först när man ridit cirka en timme eller mer och hon är helt slut som man kanske kan få henne att gå igenom vattnet, hur ska jag göra för att få henne att inte vara så rädd för vattenpölarna, för när vi rider förbi dem så verkar hon vara rädd för att de i princip ska hoppa på henne?

Det andra problemet jag har är att hon vägrar gå över broar, även sådana broar som bilar kör över, har testat det mesta, både godis att locka med, vänta ut henne, mana på henne, men det verakr inte fungera, hon kommer upp på bron två tre steg och vänder sedan tävrom och ska hem. Jag har inte prövat rida henne över utan har tyckt att man ska börja från marken så jag har försökt leda henne, då hon lätt blir stressad i nya miljöer, men detta att hon inte går över broar är lite av ett problem för oss för det hindrar oss från att rida ut. Snälla har ni några bra tips som jag kan pröva med?

 

Lösning: Dina problem delar du med många andra och de bottnar i hästens överlevnadsinstinkt vilket är viktigt att förstå. I vatten kan lura faror och att hovarna och eventuellt benen försvinner ner i något hästen inte kan se tycker många hästar är oerhört obehagligt. Benen är ju livsviktiga för hästen och något den är väldigt rädd om. Saker som låter konstigt när man går på dem är också skrämmande.

Det jag tycker du ska göra är att göra en egen liten bana där hemma med saker som din häst förmodligen tycker är obehagliga att gå på och där lära dig hur du ska kunna ge din häst självförtroendet att gå över dem. När ni klarat av det har din häst förmodligen mer förtroende för dig och du vet hur ni ska närma er dessa hinder när ni rider ut.

Förslag på möjliga hinder.

    * Presenning som hästen ska gå över, lägg stenar i hörnorna så den inte blåser upp.
    * lastpallar är bra att ha som en liten "bro", men se till att det är en riktig europapall som tål en häst.
    * En gammal skumgummimadrass. Den känns mjuk och konstig att gå på.
    * En vattenmatta är ju det ultimata att träna vattenpölar med men i brist på en sådan kan du hälla vatten på en presenning eller utnyttja vattenpölar när vädret erbjuder det.
    * Bubbelplast, finns att köpa på rulle, låter väldigt konstigt att gå på.
    * Rampen på en hästtransport.

När du gjort dig en liten bana så gäller det att lära dig hur du ska guida din häst. Hästar beter sig lite olika som individer även om grunden oftast är densamma. Släpp din häst lös först på din hinderbana och studera hur den gör när den är själv, detta kan du lär dig mycket på.

En sak som en rädd häst dock aldrig gör, och som vi människor gärna vill få den till, är att gå rakt fram till det som är skrämmande. Hästar rör sig alltid i bågar och vinklar, går fram och tillbaka i en båge många gånger innan de faktiskt går fram och kanske luktar på den skrämmande saken. Nästa steg är att röra med en hoven. Men en osäker häst gör sällan allt på en gång utan vänder och går därifrån en bit tittar på något annat och återvänder kanske sen. Titta på hur din häst gör när den är själv.

När du själv sen går in och ska försöka få din häst att gå över hindren så gör som du gjort innan och börja från marken. Använd ett långt grimskaft eller helst arbetsrep. Gå nu runt hindren och fram och tillbaka framför dem, fokusera absolut inte på att få hästen att röra dem direkt. När du går fram och tillbaka så vänder du alltid hästen mot hindret så den inte får faran rakt bakom sig, då är det lätt att den vill fly. Försök känna av hur nära din häst kan komma utan att bli för upprörd. Så fort din häst visar intresse för det farliga låter du den vara så den kan undersöka i lugn och ro. Mana aldrig på din häst då den visar intresse utan belöna den med att den får undersöka i lugn och ro, då vågar den snart mer. Så fort ett framsteg är gjort så du en bit längre bort från hindret igen för att ytterliggare minska pressen och belöna hästens framsteg samtidigt som du försäkrar den om att du inte tänker tvinga den att göra något den inte själv vågar.

Om hästen inte verkar vilja nosa på eller visar intresse för det farliga så undvik att stå stilla, det kan göra att hästen bara fastnar och växer fast, håll den hellre i rörelse och gå fram och tillbaka och runt det farliga. Då blir det även mer belöning när du låter hästen stå stilla när den tex nosar på lastpallen.

När du kommit så långt att hästen tex satt en hov på presenningen, så mana absolut inte på den, backa den istället! Ta en liten paus och låt den sedan försöka igen. Du måste övertyga hästen att om den försöker så kommer du inte försöka tvinga den att göra mer genom att mana på den.

Detta kräver att du kan läsa din häst relativt bra och vet när den börjar visa intresse och fatta mod så att du vet när du ska stanna och låta den nosa eller när du bara ska fortsätta osv. Du måste också kunna avgöra om den helt enkelt tröttnat och bara inte vill längre. Vill du ha ännu mer hjälp så kan jag rekommendera både dvdn "Konsten att lasta hästar" och Reach out to horses Vol 5. Båda handlar om hur man får hästen att närma sig "farliga" saker och en hästtransport med fronturlastning är ju faktiskt ganska lik en bro, den har bara väggar och tak också... Du kommer lära dig att det inte handlar om den farliga saken i sig utan din hästs förtroende för dig och din kunskap om hur ni ska närma er den farliga saken, sen kvittar det om det är en sjö, en bro, en vattenpöl, en hästtransport eller något annat.

 

 

 

Hur motiverar jag min häst att gå dit jag vill?

Problem: Jag undrar om ni har något råd om hur man ska göra för att motivera en häst. Min medryttarhäst vill aldrig gå ut på promenade eller turer, hon försöker vända hela tiden och gå dit jag inte vill att hon ska gå, och jag vill ju inte liksom slita i henne, för jag vill ju att hon ska tycka om att rida ut med mig. Helst vill hon gå hem, men när det inte funkar så vill hon gå in på ungfär
vilken stig som helst förutom den jag vill gå på. Hon är lite nervös och tittig, men ändå verkar hon ganska säker i sig själv eftersom hon vet vad hon vill. Hon blir också lätt frustrerad på mig när jag försöker smacka på henne.

 

Lösning: Det låter som du har en rätt ranghög häst som tycker att det är hon som vet bäst och bestämmer. Vill du ha henne på din sida måste du både vinna ledarskapet och göra saker som hon tycker är roligt.

Vinna ledarskapet gör du genom att visa att det är du som bestämmer när hon ska flytta sina hovar och var. Hästar har den enkla regeln, den som flyttar den andra är den som bestämmer, det är därför hon blir irriterad på dig när du smackar på henne. Börja hemma på marken innan du ger dig iväg. Flytta undan både framdelen och bakdelen (bakdelsvändning och framdelsvändning), backa henne och låt henne gå framåt. Håll på till hon lätt flyttar unden den kroppsdelen du vill flytta. Hon kommer förmodligen ha svårare för att flytta unden framdelen eftersom det ofta är den delen som hästar dominerar andra med. Gör sedan samma sak från ryggen. Sen gäller det att du kan få henne att gå i den gångart du vill när du vill, det kan du också träna lite på hemma. Var bara noga med att alltid sluta allt drivandet så fort hon går framåt alls, sen när så fort hon börjar trava etc. Hon varken lär sig eller tycker det är rättvist om du fortsätter driva sekunden efter hon gör som du vill. Se också till att börja be henne gå framåt med lätta fina hjälper men var beredd att följa upp direkt om hon inte svarar.

När ni är ute så gäller det att göra saker som hon tycker är roliga, förmodligen tycker hon det är ganska tråkigt att bara lunka rakt fram. Rid in i skogen, klättra i backar, kliv över stammar, ta en paus och låt henne bara vara stilla det är ofta en bra belöning för den här typen av häst.

Men framförallt, använd hennes ideér och gör dem till dina egna. Vill hon gå in på en stig, låt henne göra det men driv henne så hon tex får trava på stigen en liten bit, stanna backa några steg, vänd trava tillbaka. När du sen är tillbaka på "din" stig igen så låter du henne skritta lugnt utan att kräva något av henne. Gör likadant så fort hon vill hitta en egen väg, låt henne göra det, men tar hon en egen väg så får hon jobba ordentligt, håller hon sig på din väg så får hon ta det lugnt. Då lär hon sig snart att det är trevligare att gå dit du vill, samtidigt blir det ingen kamp om vilket håll ni ska gå, hon får ju bestämma håll om hon vill, men jobbigt blir det!

För att öka motivationen ytterliggare kan du plantera ut "godisgömmor" innan ni rider ut. Göm några morötter där du vet att ni ska rida och rid sedan fram till dem. Då ökar hennes vilja att gå dit du vill, du verkar ju veta var godsakerna finns...

Glöm heller inte att hålla en stark fokus dit du ska när du rider, en häst märker genast om du tappar fokusen och tar lätt över om den känner att du inte riktigt vet var du vill gå.

 

 

 

Min häst är "aggressiv" mot andra hästar

Problem: Hej! Jag skriver till er angående något jag aldrig tidigare sett min häst som "aggressiv" mot andra hästar. Idag skulle vi pröva att släppa ihop mitt vad jag anser vara ett sto i hög rang med ett sto som "lätt anpassar sig" de har träffat varandra flera gånger och de andra stoet blir väldigt exalterat när hon träffat mitt sto. Hon gnäggar och blir väldigt uppspelt av hela situationen. Vi rider väldigt ofta ihop samt promenerar våra hästar. Ingen av dom har någonsin visat tecken på att "inte" funka ihop.( De ska sägas att våra ston går själva idag pga av för små hagar.) vi gick åt varsitt håll i ett stort ridhus och släppte dom. Varpå de andra stot med vad jag anser vara glada galoppsprång studsar fram till min häst och de luktar en stund lugnt och sansat på varandra. Sen går min häst några steg därifrån och sänker rumpan och börjar backa mot den andra hästen varpå de smäller till och hon sparkar henne med en jävla smäll mitt på baken. Den andra hästen galopperar iväg och min efter. Dom nosar på varandra igen och samma senario är på väg att upprepas då skriker jag till och (rädsla för den andra hästen) varpå jag och andra ägaren beslutar att avsluta hoppsläppet. Min häst kommer snällt fram till mig som hon brukar göra och i mina ögon ser hon helt oberörd ut som om "va mena du med att skrika på mig." Jag känner inte igen hennes beteende av vad som hände idag. Hon är uppväxt på stuteri där alla hästar går på lösdrift fram till 3-4 års ålder. Jag köpte henne som 4 åring och hon har ett jävla humör. Men har alltid gått fantastiskt bra ihop med andra ston. Valacker gillar hon absolut inte och har sparkat 2 stycken hon gått med men varför gör hon så mot ett sto!? Varför varnar hon inte de andra stoet att hon inte gillar det? Utan bara klipper till? Väldigt väldigt tacksam för svar för jag känner mig oerhört illa till mods att min häst inte kan få gå ihop med andra hästar och få vara häst.

 

Lösning: Till en början kan jag säga att jag tror absolut inte att det är så farligt som du tror. Jag tror inte att din häst är speciellt dålig på att uppföra sig. När två hästar släpps ihop ska de bestämma rangordningen och detta sker i den stunden de nosar på varandra. Rangordningen visas genom att den ranglägre hästen viker bort, den vänder bort huvudet och går undan. Om den som anser sig vara ranghögre inte tycker att det går fort nog eller ingen av dem viker så smäller det, bett, spark eller slag. Det kvittar om det är sto/valack, sto/sto, valack/valack shettis eller varmblod. Det kan se hårt ut i våra ögon, men så gör helt enkelt hästar.

När man släpper ihop två hästar första gången så är det jätte viktigt att det är i en stor hage utan trånga hörn och passager och att hellst inte ha skor och absolut inte broddar på hästarna för att minimera skaderisken. Den ranglägre hästen måste ha en chans att komma undan. Det blir ofta en runda i full fart där den ranghögre jagar den ranglägre. Sen beror det på hästarnas temperament hur länge jakten pågår. När de sedan gått ihop en vecka så visas sällan dessa kraftprov.

Att din häst inte varnade är inte sant, hon visade garanterat med hela sitt kroppsspråk vad hon tänkte göra för den andra hästen när hon vände hade hon garanterat öronen bak, när hon sänkte bakdelen och började backa hade den andra hästen lång tid på sig att flytta sig därifrån (hästmått mätt tid). Hon tyckte förmodligen den andra hästen var lite påflugen som sprang fram och sedan inte vek när de nosade, då visade hon var skåpet skulle stå helt enkelt.

Sen kan det hela säkert bli lite mer än vad det hade behövt bli i och med att era hästar går själva och inte har den här kontakten med  varandra eller andra hästar. De blir lätt lite socialt inkompetenta av att vara själva. Den andra hästen visade formodligen detta genom att för bordust springa fram till din häst otroligt glad över att få umgås med en annan häst och sedan inte riktigt fatta att den borde vika och flytta sig en bra bit bort, din häst visade det med ett kanske något överdrivet surt beteende (det kanske hade räckt med att hon skrek still lite eller slog benet i marken eller markerade en spark för att den andra hästen skulle gått undan). Tänk på att rangordningen bibehålls av att den ranglägre hästen går undan. Vid ett sånt här möte är det inte ovanligt med sparkar eller att den ranghögre springar efter den ranglägre med blottade tänder och ger den ett ordentligt bett i rumpan för att den inte gick undan snabbt nog. I riktigt stora hästflockar kan man ofta se rangen på bitmärkena på hästarna och var de sitter. Den ranghögsta har inga märken alls. De som klättrar uppått i rang har märken på framdelen då de inte vänt och vikt undan en utmaning. De ranglåga har bitmärken på rumpan som de fått när de varit på väg bort från en ranghögre.

Era hästar var just hästar och hästarnas värld är brutal ibland. Kan dock vara onödig skaderisk att släppa ihop två hästar som man inte avser gå tillsammans en längre tid då mötet när hästar "gör upp" kan vara ganska hårt. För att ni ridit tillsammans betyder ju inte att era hästar umgåtts i den bemärkelsen att de gjort upp om rangen. Avser ni att hästarna ska gå tillsammans så är det bra om de går bredvid varandra i två hagar så de kan nosa vid staketet i någon dag. I hagen som de sedan ska släppas ihop i bör först den ranglåga släppas ut så att den vet var staketet är  och inte springer igenom det. Sen släpper man på den ranghögre och låter dem göra det hästar gör, förhoppningsvis går det relativt lugnt till men skaderisken finns alltid. Man ska dock tänka på att hästar tål rätt mycket stryk från varandra, det är bara om en spark hamnar olyckligt på tex ett ben som det går illa.

Hoppas att nu inte känner att din häst är ett socialt UFO längre, den är bara en häst.

 

Svaren är skrivna av Elin Fransson

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Moms visas: