Att läsa en häst - uppfatta alla små signaler

Det är inte lätt att hänga med vad som händer i en hästs huvud alltid, förändringar i humör och sinnesstämning kan komma blixtsnabbt. Här har jag gjort en tabell med många små signaler som kan göra det lättare att hänga med. Tänk på att alla hästar är olika och du kan få blandade signaler, en häst kan tex reagera med dominant beteende då den blir nervös eller rädd. Det gäller att lära känna sin häst. Är du osäker? Det bästa du kan göra är att hålla hästen på avstånd till du är säker på var du har den.

 

 Rädd extrovertRädd introvertNervös/ ObekvämOsäkerPå väg från osäker till säker

Säker/

Lugn

NyfikenDominantAggressiv
ÖronSpända och fokuserade på det som orsakar rädslan. Rör du toppen på örat känner du hur spänt det är.Stilla och stenhårt spända.Spända, rör sig ofta som paraboler för att ta in allt som händer.Fortfarande spända men har lättare för att fokusera på en sak.Ofta framåt.Avslappnade, känns inte hårda.Avslappnade men fokuseradeFokuserade eller bakåtstruknaBakåtstrukna
ÖgonUppspärrade utan att blinka.Blinkar inte, ser tomma ut, kan även se ut som hästen sover.Uppspärrade och rörliga, blinkar ytterst sällan.Fokuserade. Blinkar lite oftare ju säkrare hästen blir.BlinkarMjukt avslappnade. Blinkar normalt.Fokuserade utan att vara uppspärrade, blinkar normaltVäldigt fokuseradeBlir smalare.
NäsborrarHårda och uppspärrade. Andas kraftigt.Hårda, men hästen andas knappt.Uppspärrade ev något fladdrande. Andas stötigt.Inte så uppspärrade men ändå spända. Andas relativt normalt. Luktar spänt på sakerFrustar, suckar och blåser ut luft när spänningen försvinnerDjup normal andning och avslappnade näsborrar.Luktar gärna på saker, andas djupt och lugnt."Frustande" andning. Kan fladdra med näsborrarna."Frustande" andning.
MunnSkär tänder och/eller fraddgar. Kan bita.Hårt sammanbitna tänder och torr tunga, kan nästan kännas som käken låst sig.Orolig munn och tuggar frenetiskt eller så är munnen väldigt stilla och spänd.Petar till saker hårt och snabbt med munnen, tuggar snabbt.Tuggar och slickar sig runt munnen. Avslappnad käke, tuggar lugnt och slickar sig om läpparna när hästen har tänkt klart på något. Vilket även är en undergiven signal.Aktiv och avslappnad munn, utforskar gärna saker med tunga och tänker.Använder munnen för att flytta på andra.Blottar tänderna. Kan bita.
Huvud Bäres högt Högt eller onormalt lågt om hästen står och "gömmer sig".Högt.Högt, men inte så högtSjunker ner. Kan skaka på huvudet. Avslappnat i mankhöjd eller lägre Olika högt beroende var hästen tittar, men är inte spänt.Näsrygg nära lodrätt plan. Buffar och hötter med huvudet. Framskjutet och ev sänkt.
Hals Stenhårt spänd i konkav båge med spänd underhals.Hårt spänd men stillaSpändRelativt spänd men rörlig.Slappnar av.Avslappnad, rörlig Avslappnad eller med något spänd överhals Konvex båge med spänd överhalsmuskel.Konvex båge med spänd överhalsmuskel.
Kropp Spänd konkav form med sänkt rygg. Reser sig om inte kan springa framåt. Sänkt rygg och spänd. Spänd, problem att höja ryggen ordentligt. Fortfarande något spänd.Slappnar avAvslappnadRörlig och mjuk.Bröstar upp sig. Använder gärna bogen för att flytta på dig.Kan resa sig och slå.
BukSpänd med kraftig andning. Bajsar i rörelse, löst.Spänd och stilla, man ser inte andningen alls.Ytlig snabb andning kan ofta ses. Bajsar mycket.Har en tendens att hålla andan. Bajsar.Börjar andas djupt istället för ytligt.Djupa lugna andetag.Djupa andetag. Djupa väsande andetag
SvansTryckt in mellan skinkorna, svansroten kan sticka ut som ett JStenhårt tryckt in mellan skinkorna.Spänd. Slår med svansen med snabba rörelser. Ev J-form på svansrotenSpänd.Sänks eller slappnar av.Viftar lugnt och avlappnat vid behov.Viftar lugnt vid behov.Ev i en båge. Kan slå hårt och precist med svansenSlår hårt och precist.
BenKan inte stå still, rör sig ryckigt. Kan sparka med bakbenen.Fastklistrade i marken eller rör sig som sirap under hovarna.Snabba steg, för snabba för att vara avslappnadKorta steg. Skrapar snabbt med hoven i markenLänger stegenLånga lugna, mjuka steg. Lägger tyngden på ena bakbenet och böjer det andra.Undersöker gärna saker med hovarna.Skrapar hårt och bestämt i marken, slår ner hoven bestämt. Trampar på fötterna.Kan slå med framhovarna
RörelserMycket snabba och ryckiga rörelserStår fastfrusen eller rör sig väldigt segt och steltSnabba och ryckiga.Tvekande rörelser.MjuknarMjuka harmoniska rörelser.Mjuka och fina.Bestämda, går rakt fram till saker.Kontrollerade, kraftfulla och precisa.

 

Författare: Elin Fransson

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Moms visas: