Att lära en häst att stå stilla

Att en häst kan stå stilla är viktigt både för säkerheten och trevnaden. Ett sätt att lära den att stå stilla är att följa stegen nedan. Tänk på att alltid vara konsekvent och att försöka att inte kräva mer än vad hästen kan klara av. Se alltid till att anpassa situationen till hästens fördel så att den har möjlighet att klara av sin uppgift, dvs träna till en början när hästen är trött och gärna står stilla samt låt den ha hästkompisarna i närheten så den inte blir orolig.

 

Börja med att lära hästen att stå stilla när du ryktar och pysslar med den genom att:

 • Börja att ha hästen uppbunden och om den flyttar sig så flyttar du bara lugnt och bestämt tillbaka den, ALLTID! När hästen har förstått detta går du till nästa steg.
   
 • Istället för att binda upp hästen så fäster du nu ett långt (minst 3,5m) ledrep i grimman o lägger det över armen när du pysslar med hästen. Du kan nu snabbt korrigera hästen om den flyttar på sig även om den inte är uppbunden.
   
 • Nästa steg är att du släpper ledrepet så att det hänger rakt ner och ligger på marken framför hästen, du kan då ändå snabbt ta tag i repet hästen skulle flytta sig. Var snabb och korrigera alltid om den flyttar sig.
  Obs! Om hästen skulle trampa på ledrepet så låt den göra det i lugn och ro, börja inte vifta och dra för att få loss den, då får den garanterat panik. Låter du den bara vara så rycker den förmodligen bara till när den känner att det tar emot, se bara till att du inte står bakom eller nära så du får hästen på dig.
   
 • Träna på att "parkera" den så den ska stå stilla även om du går ifrån den ett par meter till en början och sedan längre. Se till att du kan går runt hästen på lite avstånd, springa runt hästen, hoppa runt hästen...
   
 • När hästen har förstått detta kan du träna samma sak på andra platser och i svårare miljöer, på gårdsplanen, i hagen, på ridbanan etc.
   
 • Se till att du kan går runt hästen på lite avstånd, springa runt hästen, hoppa runt hästen, när en annan häst går förbi... att träna med den här typen av störningsmoment är det sista man gör och gör det bara om du tror att din häst är redo för det.

 

Författare: Elin Fransson

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Moms visas: